Министерството на отбраната иска да купи до 4 леки витлови учебно-тренировъчни самолета за Военновъздушните сили. Обществена поръчка е прогнозна стойност е 3 млн. лв. с ДДС и е обявена в петък.

В поръчката на ведомството на военния министър и вицепремиер Красимир Каракачанов е включена покупката на самолетите, консумативите и резерврни части за тяхната експлоатация за минимум 400 летателни часа за всеки от тях. В сумата влиза и доставка на пълен комплект инструменти и средства за наземно обслужване на машините, обучение на до 4 четирима инструктори и 10 души инженерно-технически състав, които да ги поддържат.

В забележка е отбелязано, че сумата е индикативна и не трябва да бъде превишавана.

Срокът за подаване на оферти е средата на октомври. Доставката на самолетите трябва да стане до две години след подписването на договора.

Това е поредната обществена поръчка за ВВС, след като тази година беше сключен договор за доставка на нови 8 F-16 от последната модификация 70/72  САЩ за над 2 млрд. лв. Тази и в края на миналата година бяха отделени  близо 200 млн. лв. за ремонт и поддръжка на самолетите МиГ-29 и Су-25.

В поръчката няма изисквания за икономическо състояние на участниците, а само да са доставили един хеликоптер или самолет в последните 3 години. В класирането на офертите ще участват само цена и срок на доставка.

Учебно-тренировъчни самолети ще се използват за първоначалната подготовка на летците. Те трябва да заменят сегашните машини "Пилатус", експлоатацията на които била доста скъпа. Българските ВВС имат шест самолета „Пилатус PC-9“производство на швейцарската компания "Пилатус Еъркрафт". При покупката им през 2003 година се твърдеше, че тяхната експлоатация е около четири пъти по-евтина, отколкото на използваните тогава чешки машини Л-39. Друга причина за купуването им тогава беше, че таблото им било почти същото, като на F-16.

На снимката: „Пилатус PC-9“