Изгубихме златни месеци в борбата с пандемията. Така проф. Тодор Кантарджиев определи борбата с пандемията в страната. Според него още през лятото е трябвало да стане ясно, че ще са въведат зелени сертификати, като се поставят срокове кога това ще се случи. 

"Случаите ще растат. В момента нашата страна и народът са пред голямо изпитание. Ниско имунизационно покритие, неспазващи се мерки. Не може да издадеш заповед, която няма да се изпълнява. Не се приема мнението на експертите", заяви проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

Той заяви още, че личните лекари не изписват безплатни ковид лекарства и положението е много сериозно.

"Неправилно взетите антигенни тестове дават фалшив отрицателен резултат. Статистиката за заболелите трябва да се води само по направените ПСР тестовете, защото антигенните тестове, които се правят сега на здрави хора за достъп до различни обществени места, изкуствено намаляват процента на заразените", каза още той.

"1200 случаи на 100 000 хиляди души през последните 14 дни. Последните 2 седмици всеки стотен софиянец е боледувал от коронавирус. Гледа се само процентът на PCR тестове, антигенните тестове на здравите не са критерии за разпространение на вируса. Антигенният тест при неправилно вземане може да е отрицателен", добави проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му мярката за тестването на децата има смисъл, но е трябвало това да се случи по-рано, лятото.

"От 10 дни леглата за ковид са се удвоили. Училищата не са разпространители на заболяването", каза още проф. Тодор Кантарджиев.