Една трета от българите харчат по-малко при пазаруване по време на извънредното положение. Това показва онлайн проучване. А повече от половината потребители признават, че в последните два месеца са ограничили покупката на стоки като шоколад, чипс и дори алкохолни напитки.

Екип на GLAS.bg провери за какво купуват пловдивчани в края на извънредното положение - вижте от какво се лишават и какво си позволяват хората в "Кючук Париж". 

 

"Месо веднъж на седмица, за шоколад пари абсурд!", сподели клиентка на един от пазарите в Пловдив пред GLAS.bg

На този фон синдикатите отчетоха осезаем ръст в цените на някои от основните хранителни продукти.

С 30% се е ограничило и търсенето на месо и риба, а с 50% - на спиртни напитки. За сметка на това обаче се е увеличило значително търсенето на плодове и зеленчуци, млечни продукти и  различни варива като боб и леща. Над 80% от потребителите казват, че искат да има повече български продукти по магазините. 

"Има повече българска продукция на пазара у нас. Тя е в резултат от кризата, която има и няколко положителни ефекти. Виждаме, че пазарът изпреварва държавата и всякакви постановления, Българските потребители последваха апела и на търговците, и на държавата, започнаха да купуват повече българска стока и това веднага се отрази на магазините", заяви пред Нова изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев.

Според него страната се е оказала в ситуация, в която преди постановлението да влезе в сила, то е започнало да изпълнява функцията. Матеев смята, че парадоксалното в случая, че вече има положителен ефект, защото доста производители са сключили договори с търговски вериги.

"Българският потребител, в резултат на кризата, стана доста по-чувствителен ценово. Той промени драстично своето поведение. Все повече се купуват стоки, които  са на промоция. Вече се пазарува в различни часови пояси. В най-натоварения преди часови пояс - след 18 часа, вече магазините са почти празни. Лоялността към определени брандове намалява. Все по-голямо влияние върху избора оказва цената", обясни той. Според него хората предпочитат да пазаруват в близките до тях магазини и се купува само най-необходимото.

А от КНСБ отбелязват значително нарастване в последните два месеца на цените на някои стоки. Най-голямо увеличение при плодовете има при ябълките, лимоните и портокалите.

При зеленчуците спад в цената се отчита само при доматите и краставиците. На другия полюс обаче е джиндифилът с рекорден ръст от 100%, следван от чесъна с близо 50%. Отчетливо е нарастването и на цените на захарта, свинското месо и скумрията.

Според екпсертите, ако цените на горивата се запазят ниски, а безработицата расте ще последва и дългосрочно падане на цените на храните.