Недекларирана валута за над 2 030 000 лева откриха митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" при три нови опита за незаконен трафик на парични средства, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

Инспекциите са били осъществени в два автобуса и товарен автомобил.

При един от случаите валутата е открита във фабрична кухина в хладилния агрегат на камион. Намерени са банкноти с британски и шотландски паунди с различен номинал, а общото количество е 366 670 британски паунда и 294 040 шотландски паунда с обща левова равностойност 1 465 718 лева.

В автобус от Румъния през България за Турция при личен преглед на един от пътниците – турски гражданин, по тялото му са открити еврови банкноти с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 100 000 евро с левова равностойност 195 583 лева. Третият случай е пак при щателна проверка на автобус от Румъния за Турция. В естествена кухина в ляво от стълбите митническите служители откриват недекларирани 175 440 евро и 19 600 щатски долара с левова равностойност 378 344 лева.

По случаите са образувани бързи производства под надзора на прокуратурата.

С тези три случая от началото на годината досега на "Капитан Андреево" е установено пренасяне на недекларирана валута с левова равностойност за над 12 млн. лева, сочи статистиката на митницата. За цялата миналата година сумата е 27 млн. лева. След последния случай на 23 март т. г. на брифинг началникът на митническия пункт Георги Господинов не изключи вероятността зад такива случаи да се крие забранена от закона дейност.