Изнервени възрастни се блъскат и крещят един на друг, а между тях малки деца пищят, това видя репортер на TNS.bg в 14,30 часа на опашката пред Регионалния природонаучен музей в Пловдив. Русото момченце на снимката плака с глас, премазано от възрастните около него.  

За днес от музея бяха обявили Ден на отворените врати за първия 3D планетариум у нас по повод Международния ден на планетариумите. Предварителната програма включваше лекция за съзвездията в Северното небесно полукълбо през пролетта, лекция за Слънчевата система, както и общо 5 прожекции на „Яростната  Вселена“ и  „От Земята към Вселената“. Изрично бе опоменато, че предварителни записвания не са необходими.

Още преди отварянето на музея в 9 часа сутринта вече имаше десетки чакащи майки, баби и бащи с деца. Около 10 часа жена от опашката поела инициативата да въведе ред. Без да се допита до организаторите, тя раздала номера на чакащите и им казала да дойдат за часа на съответната прожекция.

Това разказа пред репортера ни Светла Попова, която получила оръфано бяло листче за прожекцията в 15 часа. Жената отказа да бъде снимана и допълни, че служителката на касата е била свидетел на раздаването на фалшивите номера, но не е казала нищо на хората.

Напрежението ескалира, когато група родители с деца, които имаха такива листчета, се появиха отпред и опитаха да влязат без да чакат на опашката. Тогава подредените им препречиха входа и малки деца се оказаха заклещени без въздух в тълпата.

Касиерката на музея, също отказа да бъде снимана и заяви, че организацията им за този ден е била обявена предварително. Двадесет минути преди съответната прожекция раздавам 50 броя картички на хората, които са най-отпред, друго не знам, заяви тя.

Директорът на музея доц. Огнян Тодоров не е на работа в момента. Никой не отговаря на нито един от стационарните телефони.   

Явно след огромните опашки в седмицата преди откриването на 3D планетариума, когато дори имаше предварителни резервации, управата на музея не е подобрила организацията.

TNS.bg ще продължи да следи темата.

Още новини ТУК

Таня Грозданова, TNS.bg