Израснал в приют сирак върна загубена дамска чанта с портфейл с над 3000 евро и 1450 лева, 9 дебитни карти и лична карта.

30-годишният Илия Савов намерил чантата по време на автомобилното шоу "Смолян Рейс 2019" близо до пощата в центъра на града.  Веднага се заел да издири собственичката чрез приятели и публикации в социалните мрежи и се уговорил в 12 часа да се срещне с нея пред регионалната дирекция на МВР в областния град.

"Чантичката беше в трасето, където се прави състезанието. Изчаках малко да видя някой дали ще се обади, но никой не се обади...", разказа Илия Савов пред БНР.

Собственичката го наградила със 100 лева, но той не ги оставил за себе си, а ги дарил в кампания за операция на неподвижно след катастрофа 24-годишно момче, за когото се провежда благотворително автомобилно състезание.

Това е втория случай, в който Илия намира изгубено портмоне. През декември миналата година до кино "Дружба" в Смолян той откри портфейл с 1000 евро и лева, намери собственичката - възрастна жена, а тя от своя страна го почерпи с шоколад.

"Аз съм израснал в Детски дом, кръгъл сирак съм, научен съм на честност. И преди ми казваха, много ми казваха: "Лийка, защо, защо върна портмонето?", викам "Бе как така защо, бе хора?", сподели Илия пред bTV.

Младият мъж живее в общинско жилище. През зимата работи в курорта Пампорово, а през лятото - на морето. Признава, че мечтае да има собствен дом и семейство. Категоричен е, че никога не би взел нещо чуждо.

Снимка: Би Ти Ви