„Живея със самочувствието, че това са най-успешните мандати на Пловдив в новата история. Радостен съм, че съм имал честта да съм начело на това управление. Невероятна промяна на град Пловдив за тези 8 години. Мисля, че сега е моментът да кажа „Благодаря” на всички, с които сме работили, както и на тези, които ще ме номинират довечера. Ще си направя обаче самоотвод." С тези думи кметът Иван Тотев се обърна към медиите по време на представянето на новата техника за почистване на града. Градоначалникът заяви категорично, че е взел решение и няма да участва в местните избори през есента. Тотев коментира, че след 12 години работа за Пловдив има нужда от почивка.

„Загатвах ви го от месеци, това мое решение. Имам нужда от почивка след 12 години успешна работа, точно когато съм на върха. Мога да се оттегля спокоен, че зад себе си оставям едно успешно управление”, заяви Тотев, като подчерта, че няма да спре да работи за Пловдив и за усъвършенстването му в бъдеще. Той обеща, че в следващите 4 години наследникът му ще продължи по стъпките на изграждане и развитие на града.

„Ние сме като спринтьори. Хората са горди със своя град и това е така, защото Пловдив върви в посока,  която гражданите желаят. Това се случва с много труд, с много скандали и трудни решения. Не ме беше страх да вляза в битка, да застана срещу когото и да е, щом знам, че е за доброто на града. Помните битките за Цар Симеоновата градина, за Базиликата и затварянето на "ухото" на бул. "Княгиня Мария Луиза"– все решения, заради които е имало накърнени чувства и влагане на много лична енергия. Това съм го изстрадал и ми е коствало емоция и енергия. Затова ми трябва почивка”, допълни Тотев.

В момента екипът му, начело с него, подготвят пълен отчет на дейността за двата му мандата, който ще бъде представен публично. 

Иван Тотев: Решението ми е категорично, няма да участвам в изборитеКметът на Пловдив заяви, че има нужда от почивка