Ахмед Муса и сподвижниците му остават в ареста, реши пловдивският апелативен съд. Той отказа да промени мярката за неотклонение „Задържане под стража”, взета по отношение на него, Ангел Симов, Стефан Димитров, Стефан Александров, Светослав Манчев и Ерджан Смаил, които са обвинени за проповядване на радикален ислям. Срещу Ахмед Муса са повдигнати три обвинения по чл. 109 ал. 1 - за противодържавна организация или група, чл. 108 ал. 1 - проповядването на насилствено изменение на установения с българската Конституция обществен и държавен строй и чл. 407 за пропагандиране и подстрекаване към война, както и за разпространяването на видеоматериали с антидемократична идеология. Останалите са с обвинения за проповядване на антидемократична идеология и призиви за война. 

Пловдивският апелативен съд се произнесе в закрито заседание по исканията на защитата на подсъдимите по делото за проповядване на антидемократична идеология.Съдът уважи искането на защитниците за назначаване на експертиза, която да бъде извършена от специалист-арабист. За вещо лице е назначен професор Йордан Пеев, от Катедра по Арабистика и семитология, Факултет по класически и нови филологии, при СУ „Климент Охридски” и преподавател в Сорбоната в Р. Франция.

Той трябва, след като се запознае със иззетите като веществени доказателства книги, статии и материали по делото, да даде заключение по въпросите:

1.Какъв вид литература като тематика представляват книгите, статиите и брошурите?
2.Могат ли изложенията в тях да се свържат с определена религия, философия и идеология?
3.Какво е посланието в текстовете и с какво се характеризира същото?
4.Какъв е характерът на предписанието в текстовете на посочената литература за вярващите мюсюлмани в България?

Професор Пеев трябва също така да направи превод на оспорените от защитата текстове, съдържащи се в експертизата с преводи на вещото лице Шунин.

TrafficNews.bg