"Случаят с HelpKarma е ужасна ситуация, която хвърля голямо петно върху всички, които са част от този процес. Има ефект върху всички, които набират средства. Надявам се да няма негативен ефект върху дарителите", заяви Илияна Николова от Фондация Работилница за граждански инициативи пред bTV. 

"Дарителите могат да намерят платформа, на която да се доверят. Пазарът определя търсенето и предлагането, колкото и грубо да звучи."

"В казуса HelpKarma са вплетени съдби на хора, но основното е не толкова законодателната рамка, колкото прозрачността, етичността, отговорността на всички страни в процеса на дарителството. В една платформа има не само този, който я е изградил, има дарители, има и получателите на дарението и всички те, за да може да функционира системата, би трябвало по някакъв начин да бъдат прозрачни и почтени."

"Най-важният момент е това да има обективна оценка на нуждата от дарението на хората. Преди да съществува HelpKarma, имаше един Фонд за лечение на деца. Преди това имаше гражданска инициатива "Спаси Дарина", хора, които се бяха обединили в каузата да спасят живота на Дарина, но те не успяха да изградят система в основата на дарителството.

"Според вътрешните правила заплатата на служителите не трябва да надвишават средните за този бранш. Когато става въпрос за публични дарители, например фондовете на ЕС, има ясни правила - възнаграждението, за което кандидатстване, не може да надвишава дневната средна ставка, която сте получавали за една година назад и дори да има увеличение, то не може да бъде повече от 10%."

"Това е фондация регистрирана с обществена полза. Има организации, не е ясно колко са, но пререгистрирани са около 13 000 организации. През 2017г. правихме изследване на пазара и тогава се оказа, че 60% от хората в сектора работят като доброволци. Средната заплата е около 1000-2000 лева."

"Закон за дарителството и закон за доброволчеството може да има тогава, когато има политическа воля. Законът за доброволчеството е внасят 3 или 4 пъти. Общността се активизира и ние водим разговор за това как системата може да се подобри. Възможно е да със закона, да е със специални правила. Има примери на международни платформи - те разделят получателите на даренията на юридически лица и на индивидуални дарители и имат различна политика."

"В случая HelpKarma трябва да има намеса на съответните служби - НАП или прокуратурата. Хубаво е да имаме представа кои точно са каузите, които са качени там. Всеки един от нас може да направи своя извод по отношение на морала."