Инициативен комитет от адвокати поиска оставката на Висшия адвокатски съвет (ВАдС), а за петък е насрочен протест пред сградата на съвета. Пловдивски адвокати също ще се включат в протеста. Преди дни те огласиха и Декларация, в която с посочват мотивите за исканите оставки. Всъщност процесите в Адвокатската колегия текат повече от година, а адвокатите планираха да поискат оставката на ръководството си още през март. 

„Убедени сме, че когато една практика на управление стане не само неадекватна, но и разрушителна за осъществяване на конституционните ни функции, накърнява нашето професионално и човешко достойнство и ни маргинализира в очите на българското общество, наше естествено право е да я променим и след широко, всенародно обсъждане да създадем ново управление, полагайки неговите основи върху конституционните принципи за една нова, една нужна на обществото адвокатура. Адвокатура, обединяваща свободни, независими, самоуправляващи се адвокати, нужни на своите клиенти и изпълващи с уважение и респект съдебните зали и коридорите на властта!“, се заявява в декларацията.

Като причини за решението си адвокатите изтъкват липса на позиция и защита при изявления на лица от изпълнителната, съдебната власт и средствата за масово осведомяване, внушаващи или направо представящи българския адвокат като посредник в корупционния процес, човек без ценности, готов да служи за постигане целите на клиента, независимо с какви средства; липсата на реакция при все по-честите нарушения от страна на изпълнителната и съдебна власт на конституционните им права като адвокати и правата на клиентите им; неизпълнението на редица решения на Общото събрание на адвокатите в страната за изготвянето и внасянето на нов Закон за адвокатурата, съобразен с обществените потребности; изключването на 13 800 адвокати от мерките на Правителството по подпомагане на бизнеса и работещите в условията на пандемията от COVID-19 и др. 

Адвокатите от инициативния комитет смятат, че вместо да пристъпи към конструктивни разговори, ВАС е започнал "И накрая, вместо дисциплинарни репресии срещу председателите на колегии.

Председателката на ВАдС Ралица Негенцова в свои интервюта заявява, че няма да подаде оставка, тъй като "Оставка точно сега, в тази напрегната обстановка в страната, означава предателство към адвокатите и абдикация от конституционните ни задълженията към гражданите", заявява тя пред LEX.