В началото на тази седмица антикризисните мерки на правителството ще бъдат оповестени, заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, но не уточни дали това ще стане днес.

"В голяма степен мерките са изчистени и са готови за представяне. Може би трябва да минат през експертен и политически коалиционен съвет. Иначе парите са осигурени за тях."

Разговорът на премиера с работодателите е много важен. Всеки може да протестира, но исканията се постигат в преговори, посочи Гьоков. По думите му това може да доведе до "адекватни мерки, взаимно приемливи и за двете страни".

"Това правителство обича да говори с хората."

Според Гьоков целта на разговорите не е "да се потуши протестът в сряда".

21,6% увеличение на пенсиите в голяма степен компенсира инфлацията, коментира социалният министър в предаването "Преди всички".

От 1 октомври правителството иска да адресира друг проблем в пенсионната система – за големите разлики в пенсиите, отпускани в различни периоди, поясни Георги Гьоков.  

"И да въведем някаква справедливост. Ще има преизчисление, което ще сближи старите пенсии и новите."

Относно минималната работна заплата Гьоков отбеляза, че все не е ясно колко ще бъде тя от 1 юли.

По темата с нулевата ставка за хляба и диференцирания ДДС върху някои стоки от първа необходимост социалният министър каза, че "също има разбиране като че ли за намалени ставки за храните", но "когато интервенираме ДДС, ние не подкрепяме само тези, които имат нужда от подкрепа, подкрепяме и богатите".

 "Най-добрият начин е всяко българско дете да получи тези 50 лева. Моето желание е всяко дете да получи тези пари, защото инфлационният натиск е върху всички – върху бедни и богати", каза още Гьоков за една от обсъжданите мерки.

Важно е, че ще има отстъпка на бензиностанциите, смята Георги Гьоков. Той очерта като дискусионно и това дали през този механизъм за отстъпки в цената на горивата до 50 литра се подпомагат "всички на калпак".