Преговорите между лидерите на ЕС в Брюксел не изглежда да са към своя край. В следобедните часове днес те се бяха обединили около идеята за грантове в размер 390 милиарда евро за най-засегнатите от пандемията държави. Размерът бе по-нисък от този предложен от някои страни, сред които Нидерландия. 

Австрийският канцлер Себастиан Курц пък заяви, че е доволен от решението. Той бе и един от поддръжниците на идеята за по-малко финансиране, съобщава "Ройтерс". Дискусиите обаче продължават и във вечерните часове. Темите са разнообразни - от климатичните промени, до правителствените механизми за достигане на средствата до нуждаещите се сектори, както и как да бъде адаптирано вътрешното законодателство на страните. 

Евролидерите преговарят от петък в опита си да постигнат съгласие за разпределението на най-големия възстановителен фонд в историята. 

Френският президент Емануел Макрон заяви, че е усетил "духа на компромиса", но все пак остава нащрек. И допълни, че липсата на консунсус ще доведе до още по-трудни моменти, а цената, която държавите ще заплатят, ще е изключително висока. 

"Ябълката на раздора" се оказаха именно грантовете. През двата дни от уикенда лидерите на Франция, Германия, Испания и Италия се опитаха да се споразумеят за сума, не по-малка от 400 милиарда евро, която всъщност изгреждаше скромна на фона на първоначално исканите от Берлин и Париж 500 милиарда. Министър-председателят на Нидерландия пък заяви преди няколко часа, че е "готов за сделка".