Пожар изпепели стопанска постройка и покрива на къща в град Белица, съобщи БГНЕС. При инцидента няма пострадали, но 4-членно семейство остана без дом и покъщнина. В читалището в градчето в полите на Рила започнаха да събират дарения са пострадалото семейство.

В борбата с бедствието се включили четири екипа пожарникари – три от Разлог, и един от Якоруда. Унищожен е покривът на къщата, изгоряла е стопанска постройка до нея, бали с фураж, четири агнета, черна и бяла техника, причините за пожара и стойността на нанесените щети са в процес на установяване, съобщиха от полицията.

Под покрива няма плоча, а гредоред, заради което огънят е унищожил цялото домашно имущество на семейството, къщата е едноетажна.

Преди обяд днес съседи на семейството, чиято къща изгоря, разчистваха отломките. Според тях ако е имало вода в чешмите, къщата щяла да бъде спасена.

Самата улица, която свършва при горялата къща, е тясна, широка е едва 2.50, което направило гасенето на пожара много трудно.

„Според кадастъра в община улицата продължава, но в действителност не е така, в чешмите водата едва капе, нямало налягане”, разказаха съседите, чиято къща е оцеляла благодарение на това, че е нямало вятър.

В читалището на Белица започна кампания за набиране средства за пострадалото семейство, само за 1 час са събрани 1 000 лева. С половината от тях ще бъде закупен хладилник за семейството.

Самото семейство, състоящо се от съпруг, съпруга, момче – второкласник, и дядо му, са в тежко материално положение. Преди обяд те бяха на разпит в полицейския участък в градчето.

Майката е сирак, работи в хотел в курорта Семково, а бащата в цех за дограма в Белица.

По време възникването на пожара в къщата е било само детето, неофициално то е предизвикало пожара, играейки си с пиратки. След като пламнала плевнята, то изтичало и казало на съседите, които се молели за помощ, но къщите са им в горния край на селото, до самата гора.

Кметът на Белица Радослав Ревански е в отпуск, обещал е да изпрати бригада, която да разчисти отломките.

Снимки: БГНЕС