Във фейсбук профила на прокуратурата бяха публикувани снимки на главния прокурор Иван Гешев от 71-та Национална молитвена закуска във Вашингтон. Снимките са придружени от следния коментар на Гешев: „Националната молитвена закуска създава приятелства в интерес на семейството на демократичните държави.“

От снимките се разбира, че украинският президент Володимир Зеленски е отправил видеобръщение към участниците в събитието. Реч пред аудиторията е държал кралят на Йордания Абдула Втори, както и неговата съпруга кралица Рания. Аблуда Втори е един от най-големите съюзници на САЩ в арабския свят. На Националната молитвена закуска изказване е направил и Билавал Бхуто Зардари, външен министър на Пакистан и син на Беназир Бхуто, първата жена лидер на мюсюлманска държава в съвременната история, загинала при атентат през 2007 г.

По-късно главният прокурор е имал лична среща с конгресмена от Републиканската партия Пийт Сешънс, която вероятно се е провела в офиса на политика в Конгреса. Гешев и Сешънс са заснети докато разговарят на фона на Капитолия. Преди два дни снимка, на която американският конгресмен прегръща българския обвинител №1 разбуни духовете сред противниците на Иван Гешев у нас. Оказа се, че Сешънс е син на бивш директор на Федералното бюро за разследване. Още в четвъртък, но от публикация в туитър, стана ясно, че Гешев е имал личен разговор и с Робърт Адерхолт - конгресмен, който от години се интересува от случващото се на Балканите.

Самата Национална молитвена закуска по традиция бе открита с реч на американския президент Джо Байдън, която той произнесе от центъра за посетители на Конгреса пред аудитория от около 450 конгресмени, представители на държавната администрация и общественици. Байдън призова за единство на американската нация. На няколко пъти в речта си президентът говори за нуждата от възстановяване на диалога между демократи и републиканци. Знаковото бе и това, че Джо Байдън бе седнал до председателя на Камарата на представителите – републиканецът Кевин Маккарти, който бе избран на поста след цели 15 гласувания в Конгреса, които се проведоха в началото на януари.

Американският президент Джо Байдън поздрави и над 1300-те международните гости, които както и в предходни години наблюдаваха речта от зала, намираща се в близост до Капитолия.