При трета глоба от стационарна камера шофьорите да бъдат уведомявани, искат от ГЕРБ-СДС. На брифинг в парламента Николай Нанков определи като изключително неадекватно поведението през последните две години на пътната агенция, че не са уведомявали ползвателите на пътищата, ако имат повече от три нарушения, каквато е подзаконовата нормативната база и инструкцията в Агенция „Пътна инфраструктура“.

"Затова текстовете в закона, който ще се гледа днес на комисия на второ четене и до края на живота на това Народно събрание ще мине на второ четене и в зала е именно това – да свършим работа на една бездействаща две години администрация, за да могат максимум на трета глоба от стационарна камера ползвателите на пътя, които са нарушили закона по знайни и незнайни причини, да бъдат уведомявани", обясни Нанков. 

Той уточни, че искат промените да влязат в сила от 1 януари 2019 г., когато стартира тол системата. Оттогава максимум три глоби на година и всички надвнесени повече от три глоби ще бъдат съответно компенсирани, възстановявани на ползвателите на републиканските пътища от АПИ, обясни Нанков. Според него този казус е можело да бъде разрешен с постановление на Министерския съвет, пише БТА. 

За конкретен пътен участък, ако е имало, а то е имало подвеждане на ползвателите на пътя от с. Пролеша, е трябвало да бъде решено с акт на Министерския съвет, а не със закон, каза още депутатът. 

Потърпевши от с. Пролеша заявиха, че ако регионалният министър Иван Шишков не реши този проблем, ще излязат на магистралата и преградят пътя за Калотина. Те се обърнаха и към президента Румен Радев с призив да отстрани Шишков. Според тях министърът не върши работа и е „костелив орех“ за приемането на техния случай отговорно.