ГЕРБ излязоха с позиция, след като служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров сезира прокуратурата за изказване на лидера на партията Бойко Борисов за ваксините срещу COVID-19.

От ведомството информираха, че на 24 октомври Борисов е обявил: „имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – „Пфайзер“ – до 30 септември им е срокът на годност“.

В последствие стана ясно, че от ЕМА са удължили срока на годност на препарата.

Бившият премиер вчера заяви, че според него трябва да се информират хората, че ваксините, които се прилагат са с изтекъл и после удължен срок. Той заяви, че по времето на първите вълни, той е давал цялата информация за AstraZeneca, въпреки възможните негативи. 

„Единственият виновник за липсата на навременна информация, че срокът на годност на изтеклите ваксини е удължен, е Стойчо Кацаров“, пише в позицията на ГЕРБ и се допълва: „Същият е виновен и за провалената ваксинационна кампания до момента, заради която ваксините отлежават във фризерите, а България остава на последно място по ваксинация в ЕС“.

Според партията липсват решения за овладяването на епидемичната вълна и уточняват, че те винаги са агитирали за необходимостта от ваксинация.

Стойчо Кацаров сезира прокуратурата заради изказване на Бойко БорисовРепликата е за ваксините