"Направихме препоръка за това какви болнични могат да бъдат издавани от личните лекари - за тези, които са заразени от коронавирус на домашно лечение трябва да може да се издаде болничен от 28 дни", посочи генерал Венцислав Мутафчийски. 

До момента максималната продължителност на болничния е 14 дни, а за да бъде удължен трябва да се мине лекарска комисия. 

Това се налага, тъй като при някои пациенти болестта трудно отшумява и дори тестовете да са отрицателни, последиците и лечението им са дълъг процес. На въпрос как е възможно бързото изписване и оздравяване на Кирил Домусчиев, проф. Мутафчийски коментира следното: 

"Пациентът от "Софиямед" е с отшумяваща пневмония и три дни е без температура. Както обясних,  може да няма наличие на вирус, но последиците да са факт дълго след изписването. Така че, тук не става дума за нещо чудодейно да се е случило там".

При пациенти, които са под карантина с положителна проба за коронавирус се правят редовни визитации по телефона. РЗИ отговарят за взимането на пробите, когато трябва да се отчете оздравяване. Първа проба се взима на 21-ден, а втората денонощие по-късно. Ако и двете са отрицателни биват освобождавани от карантината, посочи шефът на Кризисния щаб.

Пациентите в критично състояние от Пирогов са стабилизирани, но общото им състояние остава тежко, обясни още Мутафчисйки.

"Едната от пациентките ни лежи 22 дни, но едва днес има изчистване. Виждате какво е в Китай - няма заразени, но колко дълго време бройката на болните е висока", посочи генералът.