Жителите на кресненското село Ощава и на симитлийското село Сенокос бяха евакуирани заради големия пожар в района на Кресненското дефиле. Хората бяха изведени от домовете им в четвъртък вечерта. Те са настанени в кметствата на населените места, в къщи за гости и при роднини.

Осигурено е полицейско присъствие за охрана на имуществото на хората от селата Ощава и Сенокос, предаде Дарик. В Ощава живеят около 70 души, в Сенокос населението наброява 43 души, повечето възрастни хора.

В района са съсредоточени около 100 огнеборци от няколко регионални дирекции, 24 пожарни автомобила, десетки служители на ЮЗДП, модулно формирование на Министерството на отбраната. В битката с пламъците бе включена и летателна техника.

Работата по потушаването се води от оперативен, ръководен от главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Тази сутрин в 6 часа борбата с огнената стихия е възобновена. Пламъците са погълнали над 5000 дка гори.

Пожарът лумна в четвъртък към 14 ч. в района на симитлийското село Мечкул. По неофициална информация огънят е тръгнал от района на водоем в землището на селото. Около него има земеделски пасища.