29 от 60-те нови случая на COVID-19 в Гърция са на български туристи, преминали през Кулата. Скокът на случаите е най-вече от туристи при преминаването на сухопътните граници. Така  в отговор на скока на инфекциите, се налагат нови ограничителни мерки.

Те касаят конкретно граничния контролно-пропускателен пункт Промахон, съобщава гръцкия вестник Катимерини. Заради многото туристи с положителни тестове, властите в страната свикаха извънредно заседание на здравните власти и държавния Щаб за борба с коронавируса.

След двучасова среща с висши служители в кабинета и здравни експерти, председателствана от министър-председателя Кириакос Мицотакис, правителственият говорител Стелиос Пецас обяви, че ограниченията ще бъдат затегнати в Промахонас от 18:00 часа на 14 юли. След края на срещата бяха обявени 60 новозаразени, сред които 29 положителни проби на български туристи, преминали на пункта Промахон.

Според източници на срещата е обсъждано и генералното затваряне на пункта “Кулата – Промахон”, но решение за това е било отхвърлено с мотива, че подобен ход ще бъде голям удар за туристическия бизнес в страната. Ако заразата в страната продължи да расте, обаче, вариантът за пълното затваряне на границата не е изключен и може да бъде преразгледан в следващите две седмици.