Искаме най-малко 10 години ефективна присъда за убиеца на детето ни Паоло – Георги Сапунджиев. Това обяви пред Апелативния съд в Пловдив майката на 4-годишното момченце, което бе прегазено и почина на пешеходна зона в Стара Загора.

Да подкрепят родителите тук са се събрали около 20 души от Стара Загора, които са се организирали във Facebook. Очакват се още няколко буса с хора, които да протестират. Те са недоволни от ниската присъда, която получи Сапунджиев на първа инстанция – 3 години и 4 месеца.

През изминалия ден в Апелативния съд са внесени огромни допълнения към жалбата на родителите, предаде репортер на TrafficNews.bg. Акцентът по делото на втора инстанция е това, че детето е блъснато на самата пешеходна пътека. Според адвоката на родителите, имало знаци, които показват, че влизането в зоната е забранено, както и наличието на училище в близост. Пътната маркировка също показвала пешеходната зона. Това разкрива и големия брой нарушения, които шофьорът е направил преди да блъсне 4-годишния Паоло.

В районът с училище и пешеходни зони шофьорът е трябвало да бъде изключително внимателен, особено на такива терени, които са абсолютно забранени.

В жалбата на защитата Сапунджиев е посочен като демонизиран шофьор и признаването на вината не трябва да е допълнителна привилегия на извършителя. Според прокурора най-разумната позиция е признаване на вината, тъй като шофьорът-убиец е без съдебно минало, което го оправдава малко или много пред закона.

Родителите на 4-годишното починало дете се надяват книжката да му бъде отнета до живот и минимум 10 години в затвора. По думите на адвокатите на Паоло Георги Сапунджиев е получил множество наказателни постановления, които не са платени още от 1999 година. Другият от адвокатите на ищците изрази необяснимият за тях факт, че съдът в Стара Загора не уважил молбата за желаната присъда.

От защитата споделиха напълно становищата и мотивите от първата инстанция, но според тях деянието не е станало нито на пешеходна пътека, нито в пешеходна зона, т.е. няма причина да ищците да искат ефективна присъда за убиеца на Паоло.Наказанията, които Сапунджиев е получил били напълно допустими за един активен водач.

Зашитата продължава да твърди, че делото е приело изключителна мащабност заради медиите и затова е толкова огромно желанието да вкарат клиентът му в затвора. В пленарната зала родителите на Паоло не намериха сили да говорят, за разлика от убиеца на синът им. Той се съгласи напълно с думите на своя адвокат.

Делото е особено тежко за родителите на Паоло. Докато траеха защитите на двете страни майката на 4-годишното момче не можа да издържи на напрежението и се разплака. Десетки граждани на Стара Загора се стекоха на протест преди делото в подкрепа на родителите.

Още за протеста пред съда - ТУК

TrafficNews.bg