Епидемичен взрив на COVID-19 е регистриран в Дома за хора с умствена изостаналост в каварненското село Българево, съобщават от областния кризисен щаб.

От общо 118 потребители 11 са с положителен резултат за инфекцията и са изолирани, посочва секретарят на щаба и директор на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Светла Ангелова.

По думите й, сред персонала от 60 души няма заразени. От тях обаче само десет са ваксинирани, а от потребителите в дома - едва петима. За пациентите с положителен резултат за COVID-19 ще се грижи отделен екип, който ще работи на две смени по седем дни. Отделен персонал поема и деветима възрастни от дома, които са били в контакт със заразените и са поставени под карантина, допълва директорът на РЗИ.

Д-р Светла Ангелова отново апелира за спазване на противоепидемичните мерки поради растящата заболеваемост от COVID-19 в областта, която вече достига 566 на 100 000 души на двуседмична база. Показателят за смъртността на същата база е 20.55 на 100 000 души, посочват от щаба.