Ръководителят на Департамент Обща Микробиология Пенка Петрова от БАН, коментира пред Нова телевизия колко са ефективни ваксините и как протича ваксинацията в България.

"Трябва да се продължи с ваксинирането и повече хора да се имунизират. В Израел вече няма смъртни случаи и тежко протичащи заболявания, след като голяма част от населението е ваксинирано. За сега, че имунитет е дълготраен и ще бъдем защитени с месеци за тежко протичане и при новите щамове. Съветват се хората да раздалечат поставянето на първата и втората ваксина. Има ваксини на "Янсен", които са еднодозови, но те са с по-малка ефективност около 66%. "АстраЗенека" е лесна за съхранение и има сериозна ефективност при младите хора. Всички ваксини оказват защита срещу британския щам. "Новавакс" е протеинова ваксина. Подобна е на българската ваксина, която сега се разработва. Готов е прототипът трябва ни повече дози да произведем, за да тестваме ваксината. Опитваме се да намерим средства", каза Пенка Петрова.

"Много изостанахме с процеса на ваксинация. Учителите и лекарите не могат да проявяват скептицизъм, защото трябва да са най-информирани. Няма достатъчно пунктове за ваксинация и достатъчно добра кампания за ваксините. Мерките са достатъчни, трябва да се гледа влиянието върху икономиката и психиката. Не трябва да има затягане на мерките отново, а да има по широката кампания за ваксините", заяви още Петрова.