Само двама кандидати са предложени за нов председател и член на Комисията за енергийно и водно регулиране. За шеф на регулатора се кандидатира Станислав Тодоров, който преди дни беше назначен за зам.-министър на енергетиката.

Междувременно депутатите приеха и промени в закона за енергетиката, с които се намалява броя на членовете на КЕВР, предаде БНТ. Предложеният за председател на КЕВР Станислав Тодоров има юридическо образование и е работил във финансова дирекция на едни от американските ТЕЦ-ове у нас. Според опозицията заради своята биография той не отговаря на изискванията за председател и трябва да бъде отхвърлен. Вторият, предложен от ИТН е Благой Голубарев, който е бивш шеф на столичното електроразпределение.

"Правният казус ще бъде: тези кандидати отговарят ли на стария закон, а не на новите правила, които допускат всякакви видове експерти, общо взето, да бъдат номинирани за КЕВР?", попита Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ.

Причината за тези съмнения са, че номинациите са подадени преди да бъде разширен кръгът на лица, които могат да кандидатстват за постовете. Това ще стане с промени в Закона за енергетиката, които днес бяха приети, но все още не са обнародвани в Държавен вестник.

"Опозицията е напълно наясно с процедурата и по кои правила се води. Тя се води по Закона за енергетиката и по правилата, по които е водена предишния избор", заяви председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски.

Днес депутатите намалиха със промени в закона за енергетиката броя на членовете на КЕВР от 9 на 5. След обнародването в Държавен вестник, ще бъдат освободени икономистът и юристът от комисията, както и двама от енергетиците избрани след жребий.

От енергийната комисия очакват до седмица или две да бъдат избрани председател и член на КЕВР.