Заразените с коронавирус, но безсимптомни пациенти -  имат по-малко антитела, в сравнение с тези, които са изкарали заболяването по-тежко. Това категорично заяви доц. д-р Пенка Петрова в ефира на БТВ. Тя добави още, че имунитета е от 3-6 месеца, а за неговата дългосрочност тепърва ще се правят изследвания.

Според нея трябва да имаме балансиран подход към заболяването, без паника и със стриктно спазване на мерките за хигиена и предпазване.

„Не всеки положителен може да  заразява. Най-заразни сме в първите 3-4 дни след заразяването.  Намаляването на карантината на 10 дни беше правилна мярка“, заяви д-р Петрова.

Относно мутацията на вируса тя заяви:

„Вирусът мутира, но с по-малка честотата в сравнение с тази, която се разпространява. Учените разчитат на една негативна мутация, която да започне да го самоунищожава и той да спре да бъде заразен. В момента е по-вирулентен щам, но не толкова смъртоносен“, каза още Петрова.

Учените от БАН са направили анализ на използвана маска и са установили, че на вътрешната й страна има цялата микрофлора на кожата на самия човек, от външната страна има сериозно бактериално количество, но не и бактерии от типа на ешерихиа коли. Това означава, че те не са толкова опасни и могат да се използват повторно.

Доцентът заяви, че вирусът е най-опасен за  хората с имунен дефицит, диабет и сърдечно съдови заболявания.