Няма ред, по който да бъде отстраняван действащ главен прокурор. Това се целеше да стане ясно и с декларацията от трибуната на НС на „Продължаваме Промяната”, с която беше поискана оставката на главния прокурор Иван Гешев. Това каза в ефира на Novanews експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова. По думите й декларацията беше политически акт, целящ заявяване на позиция, а не предизвикване на трус в системата.

„От тук правителството ще има две цели- да създаде механизъм, по който да бъде контролиран главният прокурор и да бъде сменен Иван Гешев. Именно това беше и заявено като намерение в предизборната кампания”, обясни тя.

Във връзка с отнетия достъп до класифицирана информация на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров доц. Киселова коментира, че това няма да доведе до трудности в работата на комисията.

„Цацаров от тук нататък със сигурност ще бъде ограничен в действията си, но както той сам оповести, е прехвърлил част от задълженията си на зам.-председателя. Законът за защита на класифицираната информация борави с много термини, без легална дефиниция, като е възможно да имат и допълнително тълкувание. Председателят е имал достъп до класифицирана информация, по-късно са възникнали данни, заради които той бива отнет. Думата „данни” има по-широко значение от „доказателства” например. Цацаров има право да оспори това решение и вероятно ще се опита да докаже, че достъпът му е бил отнет неправомерно”, каза още тя.

Доц. Киселова допълни, че едва ли ще се стигне до избор на нов председател на КПКОНПИ.

„Вероятно НС ще приеме закони, с които да раздели съществуващите дейности на комисията. Идеята едното звено да бъде натоварено с разследващи функции, крие обаче известни рискове. Или да бъдат натоварени две звена със сходни функции, или те да не извършват нищо. През 2013 година имаше подобен случай, когато на ДАНС бяха дадени разследващи функции за корупционни престъпления”, допълни експертът.