Поръчките и доставките на ваксините е интрига на европейско ниво. Това е търговска война, така вицепремиерът Томислав Дончев коментира забавянето на пратките с ваксината на AstraZeneca.

Според него е логично да сме заложили повече количества на векторната ваксина, тъй като в края на лятото през изминалата година именно тя е била най-напреднала.

„Ние сме поръчали достатъчно от всички ваксини, проблемът е, че всички компании изостават. ЕС финансира разработването на ваксините, а се оказа, че други държави получават повече бройки на по-висока цена“, коментира Дончев пред БТВ.

„Стремежът на всяка държава е да ваксинира колкото се може по-голяма част от населението си, за да можем да се върнем към нормалния си живот“, каза още той.

Относно финансовата помощ на пострадалите сектори, Дончев коментира, че е инвестиран безпрецедентен ресурс, за да се помогне, но няма как да се очаква да има 100% компенсация на стандартната заплата.

Вицепремиерът коментира и предстоящите парламентарни избори.

"Трудно е отсега да се отговори как ще се направи правителство след изборите. Честният подход е лидерът на политическата сила, която е спечелила изборите, да бъде министър-председател. Що безобразия са се случили в името на България при всякакви подобни формати като експертен кабинет, ако погледнем в историята на България", каза той.

Няма гаранция, че ако някой е добър експерт, ще стане добър политик. А политикът освен че трябва да бъде добър експерт, трябва да формулира цели и да убеждава хората, в програмата за управление, която им предлага.

ГЕРБ не би влязъл в официална или неофициална коалиция с ДПС, посочи Дончев. В парламентарната практика има два критерия за това коя партия се определя като част от мнозинството или е в опозиция - дали подкрепя правителството и дали гласува за бюджета на държавата, припомни вицепремиерът.