Вицепремиерът Томислав Дончев категорично заяви, че към момента няма да бъдат въвеждани нови мерки, а трябва да се насочи вниманието към тези, които са към момента. Единствената мярка, която със сигурност няма да бъде въведена, това са КПП-та.  Това категорично Дончев, като добави, че в тази мярка няма логика и може да бъде ефективна само ако заболяването се разпространява като клъстер в определено място, а не дифузно, както е в момента.

„Към момента се съсредоточаваме върху спазването на мерките, които съществуват. Каква полза от въвеждането на още, ако никой не ги спазва. Ако всички заедно сме будната съвест на обществото и сигнализираме за проблеми, няма да се налага от въвеждането на нови мерки. Има готовност и за нови мерки, но към момента такива няма да се налагат“, заяви Дончев пред Нова телевизия.

На въпрос, дали решенията за пандемията са политически и относно критиките, че те са снизходителни, за да се предпазят управляващите на предстоящите избори през март, Дончев отговори:

„Аз имам впечатлението, че не са спрели да ни критикуват. Ако днес бяхме взели рестриктивни мерки, коментарите щяха да бъдат в обратна посока. Човешкият живот зависи не само от хода на пандемията, но и от социалния статус и икономическото положение, затова в момента вървим по-ръба на бръснача“, каза още вицепремиерът.

Дончев бе категоричен, че правителството не е подценило ситуацията, организацията е много по-добра в сравнение с пролетта и е нормално да има все още пропуски, които се изчистват.

„През април нашите медици работиха само с медицинските протоколи от Китай, сега познаваме това заболяване и имаме предимство. Не твърдя, че това което имаме в момента е най-тежката ситуация, възможно е да стане много по-зле. Ние сме подготвени“, каза още Дончев.

Според него ако нещо ще бъде затваряно, то образователната система трябва да бъде последното.