Въпреки извънредното положение и пандемията от коронавирус, стотици нуждаещи се пловдивчани получиха хранителни продукти и успяха да прекарат по-спокойно Великденските празници. Това се случи благодарение на дарителите и доброволците на Български червен кръст. В „Календара на доброто“ организацията добави още две седмици на продължаваща всеотдайност, широка щедрост и решителност за помощ.

„В дните преди Великден, в базата на Областен съвет на БЧК – Пловдив, постъпиха хранителни дарения и така ние – служителите и доброволците, направихме пакети, които доставихме на хората, останали без храна в навечерието на най-светлия християнски празник. Сред дарителите бе и баскетболен клуб „Академик Бултекс 99“, съобщиха червенокръстците.

В деня преди Разпети петък хранителните пакети с тегло 30 кг, които представляват втори, допълнителен транш по „Оперативна програма храни и/или основно материално подпомагане на най-нуждаещите се лица – план 2018 г.“, стигат до домовете на 410 пловдивчани, включени в списъците, изготвени от Агенция социално подпомагане.

През тези две седмици всеки ден около 300 човека от третата възраст получават в домовете си топлия обяд от социалните трапезарии. Допълнителен топъл обяд, покупки на храни и лекарства достигнат до домовете на още 117 пловдивчани. 24 хранителни пакета, направени от даренията на добри хора и неправителствени формирования, са дадени на семейства и хора, изпаднали в бедствено положение откъм осигуряване на прехраната си.

„Всичко това, благодарение на всички вас, скъпи доброволци на Български Червен Кръст - Пловдив! Вие, заедно с психолозите, сформирахте една силна доброволческа червенокръстка общност от 250 човека (тук включваме и служители на Михалково АД, и членове на "Помощ на две колела" - към Българска федерация по мотоциклетизъм), които ден след ден дарявате надежда, давате подкрепа и добър пример за обединено и хуманно общество”, посочват от БЧК-Пловдив.

И цитират думите на един от героите на организацията Христо Найденов: „Най-приятната ми част от днешния ден беше, когато една от жените, на които донесохме пред прага и трите 10-килограмови "торбички" с продукти, ни даде по едно такова яйце и си поговорихме на библейска тематика!“