Акция по почистването на различни зони на територията на Младежкия хълм ще се проведе в неделния следобед на 30 май. Това е един от акцентите по време на Европейската седмица на физическата активност и спорта - MOVE Week, която тече в момента. Събитието е отворено за всички ентусиасти, които искат да се присъединят и забавлявайки се да направят града си по-чист и красив. 

Кампанията JunkAround включва 15+ почистващи събития в Пловдив, които ще бъдат организирани в периода от май до октомври 2020 г. Кампанията JunkAround е част от дългосрочната програма на „БГ Бъди активен“„_МЯСТОБългария“, с която от сдружението се опитват да ангажират гражданите да пазят чиста и красиваградската среда. След неимоверния успех на платформата за чиста Европейска столица на културата – „Аз, Ти, Пловдив!” през 2019 и тази година от „БГ Бъди активен“ продължават да въвличат доброволци, граждани, бизнес и администрация в името на каузата, като поставят началото на кампанията  с JunkAround почистващи събития. 

Събитията целят да въвлекат местни общности,ученици и доброволци, фирми и партньорски организации, граждани, които ще правятпочиствания в кварталите, по поречието на р. Марица, тепетата и да ангажират общностите,участвали в placemaking процесите от дейностите на сдружението в Пловдив през 2019 г. - Тракия и Младежки хълм. 

„В сдружение БГ Бъди активен вярваме, че градът може да бъде приятел на хората, ако заедно работим за опазването на чистотата, подобряване на средата и активизиране на гражданското участие.“ – смята Ласка Ненова, основател на сдружението - „Забелязваме, че идеята за чиста градска среда вече намира все повече привърженици в града под тепетата. Затова с радост обявяваме старт на  кампанията  JunkAround, с която и тази година ще допринесем за това Пловдив да стане едно  по-красиво и чисто място“, казват организаторите. 

Събитията от кампанията ще бъдат със забавен и обучителен характер и ще съчетаят полезното с приятното.  Акциите ще бъдат съпроводени от музика, а най - активните включилите се в тях ще получават подаръци под формата на растения за засаждане, кошчета, картички със семена или други малки наградки. 

Локациите за провеждане на събитията ще бъдат предварително обявени в уебсайта на _Място България - thespot.bgbeactive.org, фейсбук и инстаграм, както и на самите избрани места чрез поставяне на информационни покани. Следете кампанията в специално създадената страница: thespot.bgbeactive.org/junk-around-plovdiv-withoutwaste/. 

По време на събитията ще бъдат спазени всички предписани мерки за безопасност с нужната дистанция, осигурени консумативи, дезинфектанти, ръкавици, чували стикове за събиране на смет, репеленти както и извозване на отпадъците на специално определени за целта места.