Приходи за над 3 700 000 лева са отчетени до 31 октомври от „Синя зона” в Пловдив. Това съобщи пред журналисти Ненко  Калакунов, директор на ОП „Паркиране и  репартриране“ при представянето на нова техника за нуждите на предприятието

Близо 400 автомобила се вдигат месечно в Пловдив с действащите три „паяка“ за  репатриране на неправилно паркирани автомобили”, каза още Калакунов.

По думите му нарушителите стават все по-малко, а водачите – все по-дисциплинирани. Таксата, която е 60  лева, се заплаща на наказателния паркинг.

Печалбата от предприятието за миналата  година е над 100 000 лева.

„Синята зона“ е разширена от 2017 г., има и нови паркомата. За тази година се очаква приходите да са над 4 млн. лева. „Синя зона“ в Пловдив действа на 95 улици в града за над 1300 места. Засега общината няма намерения да я разширява още. Ще бъдат закупени нови 10 паркомата на пет улици.

По този начин те ще станат общо 23 в целия град. Община Пловдив е закупила нова техника за нуждите  на две общински предприятия с обществена поръчка. Единият от автомобилите е за нуждите на ОП „Паркиране и репатриране“. С него ще се поставят скоби на неправилно паркиране коли в „Синя зона“.

Закупена е и кола с вишка за ОП „Организация и контрол на транспорта“. Първата  задача на новата машина е да монтира  коледното осветление на Пловдив.