Директор на детска градина в Сливен се размина с наказание глоба, след като склони чрез измама две служителки да подпишат заявление за прекратяване на трудов договор по взаимно съгласие.

Каква е историята? През януари миналата година директорът на ДГ "МАК" Йордан И. обяснил на потърпевшите, че носи допълнителни споразумения към трудов договор, които трябва да подпишат.

След като те го сторили, на следващия ден директорът повикал в кабинета си други две служителки от детската градина и им обяснил, че трябва да присъстват като свидетели при връчване на заповеди за прекратяване на трудово правоотношение.

Когато потърпевшата служителка разбрала за измамата, скъсала заявлението и обяснила на директора, че не е искала да напуска и никога не е подписвала заявление за напускане на работа. Между двамата възникнал конфликт, при който тя била изведена насила от кабинета на Йордан И. На място дошли и полицейски служители. Същото се случило и с втората служителка.

От събраните при разследването доказателства се установява, че с действията си Йордан И. чрез измама склонил двете служителки да подпишат заявление за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие, което обаче не съответства на волята им.

За подобно деяние законът предвижда наказание "лишаване от свобода" до 2 години. Тъй като обаче обвиняемият не е осъждан и не е извършил измамата в пияно състояние, той е освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.

Регионалният инспекторат по образованието в Сливен е уведомен за наложеното на Йордан И административно наказание.