Дежурен хеликоптер „Кугър“ да се ползва за спасяване на пострадали хора при бедствия и аварии и да е на разположение на нуждите на здравното министерство. Това обсъждат премиерът Бойко Борисов и министрите, стана ясно от стенограмата на заседанието на правителството.

Повод се оказва решението на кабинета да се отделят още 19,900 млн.лв. за военното министерство за поддръжка на самолетите МиГ-29.

Премиерът повдига въпроса за дисбаланса във финансирането на различните видове войски и се пита защо през годините са давани огромни средства от бюджет само за транспортна авиация. Борисов дава пример с 12-те хеликоптери „Кугър“, от които се оказва летят само 4-ри, а след това припомня и ситуация с 3-те хеликоптера „Пантер“-и 3-те самолета „Спартан“. Борисов изтъква, че близо 98 – 99 % от всички закупени машини са само транспортни. По думите му „Кугър“- ите не се поддържат, а след 31 декември ще спрат да летят и „Спартан“-и, от които в момента лети само един. В тази връзка Борисов предлага част от кугарите – два или три, да се дадат на здравното министерство. Преди това да се ремонтират и оборудват и да се използват при катастрофи, аварии и бедствия. Борисов дори подхвърля на финансовия министър Владислав Горанов, че до края на година трябва да се подпишат нови договори за поддръжка на самолетите „Спартан“.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък отбелязва, че няма как хеликоптерите да се прехвърлят и е по-добре да се направи един рамков договор с МЗ за една или две машини, като има една дежурна част. Кирил Ананиев от своя страна заявява, че е искал два вертолета за спешната помощ, а Каракачанов припомня,, че така военните пилотите ще имат повече практика. „Сумата, Горанов, ще е около 130 млн., да свикваш с нея”, разпорежда премиерът на финансовия си министър. През „Терем – Летец” ще минат пък използваните и за пожарогасене 6 броя съветски Ми-17. Освен тях предприятието ремонтира и бойните Ми-24.