Строга организация е създадена пред кабинетите на общопрактикуващите лекари в Пловдив, където от днес са възобновени плановите детски консултации и задължителните имунизации, както и женските консултации. Където е възможно, са обособени отделни входове за бебета и бременни жени, така че да нямат контакт с другите пациенти. Въпреки това повечето лични лекари се оплакват, че заповедта на здравния министър от вчера ги е изненадала. След четири почивни дни част от джипитата не са успели да информират майките и да им дадат часове за днес. В много кабинети все още липсват и нужните ваксини, показа проверка на TrafficNews.

 „Вторник и четвъртък са дните, в които ще се извършват детски и женски консултации и ваксинации след подробно снета анамнеза за липса на контакт на родителите с COVID-19. И след като сме установили, че децата са здрави. В тези дни не преглеждаме възрастни по какъвто и да е повод, не издаваме и рецептурни книжки.  Днес майките в моята практика са много дисциплинирани. Няма струпвания в коридорите. Една майка е в детската консултация, една е в коридора. Много добре вървят нещата”, обясни д-р Захаринка Вълканова, в чиято практика 1/3 са деца. По нейните наблюдения възрастните пациенти също проявяват разбиране.

Д-р Вълканова посочва, че има и доста деца, които сега ще види за първи път на живо. Това са новородените, които до този момент е консултирала единствено по телефона и по Вайбър. „Ще имаме доста прегледи във вторник и четвъртък”, обяснява семейният лекар. Според нея няма да има проблем за децата, които са пропуснали ваксинацията, тъй като тя може да бъде отлагана до 3 месеца.

Проблем е обаче, че не са получени необходимите ваксини. В РЗИ все още нямат издадена заповед и механизъм за раздаването им.

„Замисълът е много добър, но има някои неща за доизясняване. В медицинските центрове например ще бъдат организирани „зелени коридори” за джипита. Но на етажа има не само джипита. В съседство са разположени кабинетите на невролози, гастроентеролози, кардиолози. Пак ще има възрастни в коридора, които ще отидат на преглед там. Това не е доизмислено.  Има неща, които трябваше да бъдат консултирани с работещите джипита, тъй като ние сме наясно с проблемите и можеше да обясним спецификата на работа и да се изпипат нещата. Но ще решаваме проблемите в хода на работата”, допълни д-р Вълканова.

Междувременно на сутрешния брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски също призна, че днес на много места има затруднения. „Това не е кампания, която трябва да се свърши от днес за утре, а отваряне на дейността от днес за в бъдеще”, каза ген. Мутафчийски. "Това, че ние сме дали възможност - във вторник и четвъртък да бъдат дни за имунизация, е да предупредим хората да не ползват по това време общопрактикуващите лекари за други цели. Ако те са в състояние да си свършат работата за един и или за два дни, те си определят графика. Много са различни практиките и всеки ще си направи собствения план за действие" уточни и доц. Ангел Кунчев.