Бактериален менингит е покосил момиченце от Бургаско. Детето е починало преди дни. Последната жертва на коварната болест е на крехката възраст 3-4 години. В началото на месеца същото заболяване отне живота и на възрастна жена от Руенско.

„Детето е заболяло от пневмококов бактериален менингит. Понякога тази форма на заболяването протича изключително тежко, а инфекцията се разпространява много бързо в тялото. За съжаление, в този случай се е стигнало до фатален край“, коментираха от дирекция „Надзор над заразните болести“ в РЗИ-Бургас, цитирани от Черноморски фар.

Лекарите напомнят, че пневмококовият менингит е остра заразна болест, придружена от възпаление на лигавицата на главния и гръбначния мозък. При наличие на това заболяване е много важно навреме да се направи диагностика и веднага да започне лечение, защото в противен случай е възможно развитието на усложнения, включително смърт. Инфекциозното заболяване се причинява от грам-положителна бактерия Streptococcus pneumoniae. Специалистите отбелязват и факта, че развитието на това заболяване е улеснено от наличието на гноен фокус – например след пневмония, отит, синузит.

Първият и най-забележителен симптом е силното, упорито главоболие. В допълнение се появява гадене, повръщане, а няколко дни по-късно се развива схванат врат, така, че човек не може да натисне брадичката към гърдите си. „Не отлагайте посещението при лекар, който ще ви насочи към специалист и незабавно лечение“, отново подчертават експертите.