Считано от неделя, 28 ноември, българските граждани, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства, които се завръщат от Република Мозамбик, Република Боствана, Република Южна Африка, Лесото, Есватини, Република Намибия и Република Зимбабве, ще бъдат поставяни под задължителна 10-дневна карантина. При влизане в страната те подлежат и на задължително изследване с антигенен тест. Лицата трябва да предоставят по електронна поща на регионалната здравна инспекция, която ги е поставила под карантина, документ с резултат от проведено от 10-тия до 12-тия ден от влизането на територията на страната PCR изследване, независимо от резултата.

От 1 декември, сряда, гражданите, пристигащи от червена зона, които не представят валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване, за изследване с PCR тест, или аналогичен на тях документ, се поставят под 10-дневна карантина, която не може да бъде отменена.

Лицата, пристигащи от зелена или оранжева зона, които не представят един от посочените в заповедта документи, също се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде отменена, ако лицето си направи PCR или антигенен тест, но не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината се счита за преустановена от деня, следващ регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.