Министърът на образованието акад. Николай Денков коментира пред bTV ситуацията с коронавируса и въведеното правило от днес да се влиза в сгради на Министерството на образованието се влиза със зелен сертификат. 

"Ако някой служител не е преболедувал или не е ваксиниран, може да влезе в сградата с ПСРтест или бърз антигенен тест, няма проблем. Това си е работа на служителя. Предупредили сме много отдавна, че ще въведем зеления сертификат. Не е коректно, щом сме задължили учителите да минат на този безопасен режим, в администрацията да не изпълняваме подобни задължения. Не затрудняваме достъпа на гражданите, на определено място могат да си поставят въпросите и да си оставят документите, без да имат сертификат", заяви Денков. 

Някои области са засегнати много по-тежко от други. Диагностицирани с Ковид-19 учители средно е 5,18% за страната. Най-много са в Благоевград, където са 9,78%. Най-малко са в Търговище - 1,56%. За учениците - средно са 1,98%. Най-много са в София-град - 3,5%, а най-малко в Кърджали - 0,3%. Решенията на национално ниво да затваряме училищата в момента не са подходящи. Търсим решения на ниво области и общини. Важно е как се променят тези числа. Вероятно през тази седмица ще имаме много високи рекордни стойности. Здравните власти следят има ли налични легла. Решенията за преминаване в една или друга форма на обучение се вземат от здравните власти. От наша гледна точка е добре да останат 1-4 клас колкото може по-дълго време в училище. Препоръчваме 7, 10 и 12 клас да останат по-дълго, защото имат изпити. Но да се разредят паралелките, да се затворят цели общини, това си е решение на здравните власти", заяви Денков.

"Процентът на болните учители не е малък. Когато има повече от няколко заразени учители в едно средно голямо училище, вече не може да се организира и процесът. Ваксинираните учители са 48,3%. От учениците в гимназиален етап общо ваксинирани са 9,23%. В София и големите градове този процент е по-голям. От гимназистите общо са преболедували близо 8%", каза още министърът.