"Какво да кажа, искам да видя майка си и баща си". Това каза през сълзи в съдената зала 14-годишният Денис Живков, известен като Демир, обвинен, че в съучастие с 13-годишния си съсед са пребири до смърт 53-годишен клошар във Варна. Сълзите му не трогнаха съда и невръстният убиец остана в ареста.

Демир беше доведен в съдебната зала с белезници на ръцете и краката. Дребното момче се оглеждаше, но в съда нямаше никой от роднините и познатите му. Служебният му защитник опита да поиска по-лека мярка за неотклонение с мотива, че детето живее при родителите си, все пак ходи на училище и няма криминални регистрации. По данни на прокуратурата обаче Демир изобщо не е толкова примерен.

"Справка от Детска педагогическа стая сочи, че Живков има лоши характеристични данни. Слаб ученик, проблемен и в училище и в семейството, слаб и почти липсващ родителски конкрол, както и слаб контрол от училището. Освен това има събрани данни, че и друг е участвал в побоища и то пак на по-възрастни хора. Не е регистриран, защото в тези случаи не са подадени жалби в полицията. Самото престъпление е извършено след активно преследване, без причина. Такава агресия, бруталност и жестокост са потресаващи за възрастта му", каза наблюдаващият прокурор Диан Душев пред 24 часа.

14-годишният Денис/Демир и 13-годишният му съсед се скарали с 53-годишния клошар Красимир Куртев на 16-и януари в пункт за вторични суровини. На другия ден двете момчета решили да "накажат" мъжа и го пребили. Три дни по-късно се върнали отново и този път жестокият побой бил фатален за бездомника. Според патолозите мъжът е починал от тежка черепно-мозъчна травма, има счупени ребра, които са разкъсали вътрешни органи, както и следи от бопой по цялото тяло.

Тъй като 13-годишният съучастник на Демир е малолетен, той не може да бъде изправен пред съда. Момчето е настанено в институция и предстои да бъде въдворено в интернат.