При полицейската акция в Казанлък и Гурково има над 12 задържани, има задържани наркотични вещества, има установени данни за лихварска дейност, има установени данни за упражняване на принуда върху различни хора. Това съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев.

"Тези акции няма да бъдат инцидентни. Обещах и при предходната акция в Гурково, че нито ще е последна и че ще останат така нещата. Ще продължат да се провеждат докато организираната престъпност по места бъде принудена да установи тази си дейност", заяви Демерджиев.

До вчера има образувани 48 производства срещу купуването на гласове, което е повече в сравнение с предходните избори. Растат постоянно и сигналите и производствата ежедневно. .

"Очакваният натиск от страна на купувачите на гласове е по-голям. Съответно повече са сигналите и повече са досъдебните производства на този етап. Схемите са най-различни и те не са чак толкова необичайни. Те са като предоставяне на различни социални услуги, които не се предоставят в момента или които не са свързани по никакъв начин с изборите, но се манифестира, че ако не се гласува за определена политическа сила, няма да се получи някаква социална услуга. Засили се и корпоротивния вот", уточни Иван Демерджиев.

По отношение на цената на един глас, министърът каза, че има данни да е достигнал до 150 лева, като плащанията се правят поетапно - т.е. една част преди, а друга част след гласуването.