Ако новината на правителството за договорения втечнен газ от САЩ е вярна, е добра новина. Така бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев коментира в кулоарите на парламента договорените от премиера Кирил Петков в САЩ доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на „Газпром“, които да започнат от месец юни.

“Свикнахме премиерът Кирил Петков да има доста фриволно поведение към истината. Нямаме подробности по отношение на цената, за един танкер ли става въпрос или за 20? На нас ни трябват 20, за да задоволим нуждите на България. Ако въпросната ниска цена е за един танкер, то ние не сме направили кой знае какво, а и тази ниска цена колко е ниска? И променя ли се във времето, знаем, че формулата с “Газпром” търпи промяна всеки месец”, каза Добрев.

В обявената цена включена ли е регазификацията, транспортът и тн. Нищо не е ясно до този момент, освен една клетва на премиера Кирил Петков”, посочи още той.

И не изключи възможността договореният газ да е на по-ниска цена от руския, но с уговорката, че е въпрос на чисто търговски преговори, за който няма достатъчно информация към този момент.