"Надявам се да имаме едно спокойно лято, да овладеем ситуацията, ако имаме есенни вълни, надявам се те да не са много високи", заяви д-р Симидчиев пред БНТ. 

"Това, което трябва сега да се направи, е да изследваме защо част от хората не желаят да се ваксинират и да направим кампания, която да комуникира към тези хора истината и конкретните неща, които ги притесняват. Защото ако се ваксинираме с честота, в която се ваксинират в Израел, в САЩ, в Англия дори в Бразилия, ще може да имаме една по-спокойна есен, защото ще знаем, че сме защитени устойчиво, заяви д-р Симидчиев.

Според него намаляването на заболяваемостта се дължи на няколко неща - мерките за хигиена, носенето на маски, не толкова топлото време, колкото факта, че много хора са извън затворените помещения. Проблемът е в поведението на хората и в нивото на имунната преустройка на хората, смята д-р Симидчиев.

"Въпреки че затихва пандемията, не е ясно дали наесен няма да имаме втори пик, или няма да има пик на грипа, защото тази година грип нямаше", коментира още д-р Симидчиев.