Няма как една система, която е организирана за мирно време да послещне огромна вълна от болни с една и съща диагноза. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Според него натоварването на болниците отново е на път да ескалира, като все по-често се случва хора да се обръщат към БЛС за намиране на място в болница.

"Изгуби се времето. Истината е, че още август започна тази криза, практически от май до август не се говореше за ковид. Ако тези, които трябва да убеждават, не се ваксинират, е логично да си зададеш въпроса защо пък аз трябва да го правя. Ние от БЛС категорично осъждаме това поведение. Щом един след друг в телевизионните студия участват само лекари, вместо да се занимават с основната си работа, цялото общество е застрашено. Стигнахме до там отново да виждаме мъже и жени в таксита, които се чувстват зле, дишат тежко, това е за четвърти път", обясни д-р Маджаров пред БНТ. 

Медикът подкрепя и въвеждането на зелен сертификат за работещите в медицински заведения.

"Какво трябваше да се случи, за да разберат колегите по болниците, че това ще е изискване и у нас? Цяла Европа го въведе, цяло лято и сега изведнъж - министър Кацаров го въвел внезапно, ами не е внезапно. Беше ясно, че ще преминем към зелен сертификат. Използваме зеления сертификат не само за здраве - в момента, в който стана ясно, че ще се използва и за работното място, в заведения за обществено хранене или забавления, ясно е, че този документ е с голяма значимост, практически е равен на лична карта - показваш зелен сертификат, за да се качиш на самолет", обясни още д-р Маджаров.