Един от най-близките хора на лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов се оказа сред разпространителите на слухове, довели до истерията сред ромите, че държавата ще им отнеме децата, научи TrafficNews. 

Александър Урумов е шеф на пресцентъра на военното ведомство и бивш кандидат за евродепутат на войводите. Той е виден евангелист, борец №1 с джендър идеологията, писател, драматург и бивш говорител на БНБ, както и бивш агент на Държавна сигурност.  

Урумов управлява еднолично фондацията "Българска организация на родителите и децата" (БОРД), която е сред най-дейните в кампанията срещу Стратегията за детето. Това обяснява и защо участва активно в настройването на ромите срещу агенцията за закрила на децата.

"Човек от пресцентъра на министерството на отбраната е един от хората, разпространявали фалшиви новини как ще бъдат отнемани деца от родителите им", съобщи днес вицепремиерът Томислав Дончев. "Говорих с вицепремиера Красимир Каракачанов и той ми обеща, че ще вземе мерки", обясни той.

"Ако някой се е заигравал с темата, ще бъдат взети мерки", каза и Каракачанов.

В организирането на истерията са участвали както външни фактори, така и български политици, чиновници и евангелски пастори, каза още Дончев. Според него това е кампания, която продължава с месеци.