Замесената в скандала "Красьо Черния" съдия лично е антидатирала документи по едно от делата, които е наблюдавала във Фирменото отделение на Софийския градски съд, съобщи Pik.bg

Според магистрати измамата възлиза на няколко милиона лева. От направените графични експертизи става ясно, че сходството с почерка на съдията е изключително голямо.

Става въпрос за делото по искова молба на "ОЕТ - Обединени енергийни търговци" ООД, по което ответник е НЕК ЕАД.

Второто обвинение срещу Ченалова е за длъжностно престъпление.

Прокуратурата е на мнение, че тя трябва да остане за постоянно в килията, тъй като в противен случай има опасност да влияе върху свидетели или да се укрие.

Припомняме, че Ченалова бе обявена за издирване във вторник, след като неколкократно тя и брат й Станимир Ченалов, който е неин адвокат, не се явявали при следовател, за да й бъде повдигнато обвинение. По-късно същия ден Ченалова се явила в сградата на ДАНС и била арестувана.

Преди дни стана ясно, че тя е била с влошено психично състояние. Дори е посещавала център за психично здраве, за да се удостовери временната й неработоспособност. В момента съдия Ченалова е изправена пред опасността вместо в специализирано заведение за лечение на психически заболявания, да влезе зад решетките.

Ситуацията около мярката й за неотклонение се усложнява и от факта, че минути след 15 часа днес стана ясно, че седем съдии от Софийския градски съд са отказали да гледат мярката за неотклонение на колегата си Ченалова. Мотивът им да си направят отвод е познанството им със задържаната магистратка. В крайна сметка стана ясно, че мярката ще се гледа от съдия Веселина Ставрева. СГС е единствено компетентният съд за дела срещу магистрати и лица без имунитет.

До момента Ченалова се е възползвала от отреденото й от закона право да не дава обяснения.