„Съвещаваме се по нова мярка - на направим магазините да работят примерно от 5 до 8 сутринта само за възрастните хора. Тогава да излизат, да си пазаруват и да се прибират. И една друга мярка на областно ниво -  в големите градове да се проверяват автомобилите кой отива на работа, кой на магазин. Така че сега я пишат заповедта и я пускаме, но вече се изпълнява. Разпоредил съм и да се правят проверки по паркове и градини и където има струпване на хора и да ги прибират“, това коментира премиерът Бойко Борисов по време на  посещение в цех на "Интендантско обслужване" в Калофер.

Заедно с него в завода е и военния министър Красимир Каракачанов и шефът на пожарната Николай Николов.

Предприятието изработва униформени, специални облекла за нуждите на армията и едно тези, които се включват в изработването на защитни средства срещу корона вируса.

Капацитетът на фабриката е 10 000 предпазни маски дневно.

Що се отнася до защитните гащеризони, там досега не са шили подобен продукт, и в този случай ще се работи по прототип. 

„Доктори, сестри, санитари всички чакат на вас, така че максимално действайте. Каквото си произведем ние, това е истината“, каза премиерът на служителите.

Военните започват пък учение за разполагане на военнополеви болници, в зала Арена Армеец могат да се разгърнат до 500 легла, докладва му пък началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В резерва армията има 15 000 легла за военнополеви болници.

Проблеми с транспорта в Европа пък бавят доставката на специално лепило от Германия за защитната мембрана на предпазните костюми, обясниха производители пред Борисов.