Премиерът Бойко Борисов направи обръщение по случй 143-тата годишнина от Освобождението на България. Ето и какво написа той:

Уважаеми сънародници, 

Поздравявам Ви по случай Националния празник на България 3-ти март. На днешния тържествен ден, в който отбелязваме 143-тата годишнина от Освобождението на България, честваме възстановяването на българската държавност и дълбоко се прекланяме пред героичната саможертва на всички, които дадоха живота си за свободата на Отечеството. Спомняме си също с гордост за онези възрожденци, революционери и просветители, които с вяра и себеотрицание напътстваха българския народ в неговото духовно и политическо израстване към силна и преуспяваща нация. Несломимият и борбен дух на предците ни продължава да живее дълбоко във всеки от нас и да бъде нашият непогрешим компас за  просперитета на страната.

Днес българският национален дух отново е неспокоен, защото България преминава през сериозно изпитание. Огромният стрес, който донесе пандемията, отне спокойствието от обществото ни и сложи спирачки на възходящото развитие на страната. Поведохме битка, за да запазим здравето, образованието, работните места, поминъка. Обществото ни показа разум и прояви разбиране към борещите се в първите редици. Мерките проработиха, защото повече хора ги приеха и повярваха в тях. Именно доверието  и общите усилия са ключът към връщането на нормалността в ежедневието и възстановяването на държавата. Това е постижимо в максимално близък хоризонт, ако бъдем единни.

Погрешно би било, ако целта ни бъде само да си върнем живота от преди пандемията, защото вярвам, че можем да живеем още по-добре. През изминалата година заедно издържахме тежкия стрес тест, на който беше подложен целият свят. Сега с общи усилия можем да се изправим отново на крака и да продължим демократичното развитие на държавата, така че тя да работи още по-добре в интерес на всички български граждани. Единствено пречка са конфронтацията и липсата на разбирателство, които са пагубни за обществото ни – тях трябва да избягваме на всяка цена и да не допускаме техните превъплъщения да ни разколебават.

Предстоят ни месеци на възстановяване и след това нелека борба за повече просперитет за България и българските граждани. Сигурен съм, че ще бъдем заедно в тази голяма кауза и с много работа за пореден път ще докажем, че българите днес сме достойни наследници на завета на нашите предци.

Честит Национален празник!