Трети ден продължават големите горски пожари в Рила и Стара Планина. Очакваните дъждове в близките дни са последната надежда пламъците да бъдат угасени. 21 военни и техника от Враца и хеликоптер Ми -17  се влючиха днес  в овладяването на големия горски пожар над Чипровци, близо до границата със Сърбия. Преди това беше укротена стихията, която засегна над 500 дка рилска гора между хижа "Чакалица" и връх Капатник. 

Бойният хеликоптер, който е от 24-а авиобаза Крумово, дойде на помощ след като в продължение на два дни гаси огъня в Рила. Машината е постоянно в действие, защото този Ми-17 е единственият изправен хеликоптер  у нас, който е оборудван с външни резервоари за вода, специално за гасене на горски пожари. Максималната височина на полета му е 5000 метра.

Огънят в Стара планина обхваща голям фронт в силно пресечена, труднодостъпна местност, където има и много задушлив гъст дим, който ограничава видимостта, оплакват се пожарникарите. 

Пожарът се намира между върховете Дража глава и Голема чука. Фронтът е близо 5 километра и обхваща границата със Сърбия. Горят предимно високи храсти и сухи треви, но има опасност да обхване гората.

В българската част на границата са пожарникари, включили са се и от горското стопанство в района, а местната власт търси доброволци. Пожарникари с техника гасят и от сръбска територия. Сръбските власти обаче не са реагирали почти един ден.

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов дойде на място за да се запознае със ситуацията.  

Пред журналисти Николов заяви, че пожарът гори на площ от над 40 000 декара, като 1/3 от тях са в българската част на Стара планина, а останалите в сръбската. Пожарът е най-големият у нас по обхванати територии и към момента е най-големият на Балканския полуостров и в Европа. За щастие той е обхванал повече треви, храсти и планински пасища, а не горски масиви, обяви огнеборец №1.

В гасенето на огъня са ангажирани 150 души от българска страна и около 200 от сръбска. Пожарът е локализиран и се надявам до утре да бъде потушен, но все още има две опасни огнища, добави главен комисар Николов. Той благодари на ВВС за оказаната помощ за гасене с хеликоптер, но заяви, че условията са много тежки - гъст дим и мъгла и това създава опасност за летателните машини.

Продължава и гасенето на големия горски пожар в местността Белия камък в Национален парк „Рила“, където също помагат армейци с техника от поделението в Благоевград.

Там огънят е в район с тесни и недостъпни пътеки, където човешки крак трудно стъпва, а камо ли пожарни автомобили, разказаха пред TrafficNews участници в гасенето. 

 „Днес атакуваме и през алпийската част с противопожарна техника. Ще пускаме линии с цел погасяване на огнища. Предполагам че в рамките на деня ще се справим“, обясни сутринта инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие. Днес трите амфибии на доброволците от Кюстендил успяха да достигнат откъм местността Картала над Благоевград до пожара. Така гасенето с вода започна и от земята.

Преди близо час от полицията в Благоевград се похвалиха, че пожарът е локализиран

Ако в битката с огъня можеха да участват повече годни за гасене на пожари хеликоптери, вероятно пламъците щяха да бъдат овладени много по-бързо, коментират експерти. 

България разполага с общо 5 машини Ми-24. От тях обаче изправен е само един хеликоптер. Армията ни разполага и с 14 хеликоптера „Кугър“, но и от тях девет не могат да се използват. Третият вид вертолети на въоръжение са щестте Бел-206, но половината от тях също са извън строя.

 

Гняв във Фейсбук: Престъпна небрежност изпепелява девствена гора в Рила!Битката срещу огнената стихия продължава по земя и въздух