Бордът на директорите на Световната банка отхвърли искането на ръководителя на Международния валутен фонд  Кристалина Георгиева за среща в нейна защита срещу обвиненията, че като изпълнителен директор на СБ през 2017 г. е оказвала натиск върху служителите да променят данните, съобщава Reuters.

Според агенцията петиция за срещата е внесена от адвокат Георгиева до председателя на борда на Световната банка в петък. В него се подчертава, че одитният доклад за нарушения при публикуването на банковия рейтинг, предаде "Фокус". 

„Правене на бизнес“ за 2018 г., изготвен от адвокатска кантора WilmerHale, е неправилно съставен и нарушава процесуалните права на Георгиева.

Авторите на доклада на WilmerHale, публикуван през септември, смятат, че служителите на СБ са допуснали различни нарушения при съставянето нарейтинга Doing Business. Показателите на Китай, Саудитска Арабия и
Обединените арабски емирства са завишени, докато тези на Азербайджан са подценени. Годишните доклади на Doing Business оценяват бизнес средата в различни страни. От доклада на одиторите на WilmerHale следва, че в случая с Китай данните са били променени, включително под натиска на Джим Йон Ким, който по това време беше президент на Световната банка, а също и под влияние на Георгиева .

 Георгиева отрече обвиненията към нея. Тя пое поста ръководител на МВФ през есента на 2019 г. През септември Световната банка обяви решението си да се откаже от практиката на изготвяне на доклади Doing Business в светлината на информацията за нарушения при изготвянето им