Заради извънредното положение с разпространението на коронавирус РЗИ-Пловдив спря дейността на болницата в Сопот. До края на месеца 45 души са пуснати в платен отпуск. Управителят на здравното заведение д-р Христо Анастасов обясни, че приходите на болницата се формират на база постъпленията по клинични пътеки, пише karlovopress.com.

"Преди да спре работата на болницата лимитът бе доста рестриктивен и нямаше възможност да се заделят средства, за да бъдат изплатени заплатите на персонала поне за един месец. Основното богатство на всички болници е персонала и аз не само че не искам, но и не мога да си помисля да съкращавам квалифицирани медицински кадри", коментира д-р Анастасов и допълни, че ако се стигне до съкращения лечебното заведение ще спре да функционира.

Той каза, че като търговско дружество болницата не може да кандидатства по мярката 60/40.

"Обърнах се към общината и общинския съвет за съдействие, тъй като докато държавата предприеме действия, всеки ден е важен и до края на месеца трябва да се намери решение. За месец април ще са необходими около 70 000 лева, което включва заплати и осигуровки", каза д-р Анастасов.
 
Той гостува ексклузивно в студиото на Щерев ТВ по темата. Вижте: