Ще трябва да се дофинансират някои дейности в МВР, каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков при изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност, в отговор на въпрос дали ще поиска допълнителни средства при актуализация на бюджета и към кои сфери ще бъдат насочени те, пише БТА.

Министърът отбеляза, че трябва да се повишат възнагражденията на полицаите, като добави, че по тази линия има съгласие и от министъра на финансите. Той добави, че автопаркът на МВР е остарял, като в момента се обявяват обществени поръчки, но не за купуване на автомобили, а за взимането им на оперативен лизинг.

По думите на Бойко Рашков са необходими между 500 и 1000 автомобила. Освен това министърът коментира, че е нужно закупуване и на хиляди компютри, като процесът вече е започнат, за да може да се дигитализира голяма част от дейността на МВР.

Бойко Рашков разказа за идея работата на районните инспектори да се компютризира, като предстои пускането на пилотен проект в девет областни дирекции на МВР. Ако резултатите са положителни, ще се въведе в цялата страна. Идеята е инспекторите да бъдат свързани със системите на МВР и да водят докладни за криминално проявени лица и други, които живеят в техните райони, което ще бъде в полза на другите служби в полицията при техните разследвания.

Във връзка с мигрантския натиск министърът коментира, че по южната граница са командировани доста служители на МВР от регионални дирекции и от други служби, както и от Министерството на отбраната, които са около 150 души.

"От последните една-две седмици имаме съвсем минимален брой мигранти, които са успели да влязат в територията на нашата страна", посочи Бойко Рашков.