Четири дни без ток - в тези условия тренират близо 200 български и чужди спортисти. От няколко дни спортната база на "Белмекен" е с прекъснато електричество заради тежки аварии по електроповодите, съобщи Нова телевизия.

"Буквално до преди ден ситуацията тук беше абсолютно критична – изключително силен снеговалеж, вятър, бяхме блокирани, пътят беше затворен", разказва Станимир Беломъжев, състезател по ски ориентиране.

За отопление в базата се разчита само на генератор.

"Нямаме ток от понеделник. Имаше доста силна буря. Метеорологичните условия бяха доста тежки. Липсата на ток се отразява. Вече парното е по-слабо, топлата вода намалява, но държа да кажа, че това не е по наша вина. Каквото може осигуряваме с нашия генератор", казва Йоло Николов, управител на Спортната базата на Белмекен. 

Генераторът стига само за част от нуждите на спортистите. "Агрегатът помага, има телевизия, осветление. Вечер в 22:30 го гасим, сутрин в 5 го пускаме. Стремим се да пестим, за да покрием основни нужди. Кухнята работи на 100%", каза още управителят.

"Най-дискомфортното е, че нямаме топла вода и всичко става със студена вода", отбелязва Станимир.

Румяна Нейкова е в същото положение "Не се оплакваме от топло и на храна. Всичко е ок. Но след тренировка няма с какво да се изкъпят децата. Водата е ледена и това малко ни смути и вече ни пречи на работата", каза тя

От електроразпределителното дружество обясниха за Нова телевизия, че екипите им работят, но след силната буря има авариии на няколко места по електропроводите. А падналите дървета и натрупалият сняг допълнително усложняват работата. 

"190 души сме горе, притеснявам се само и това ми е обидно, че чужденците казват, че такова нещо, навсякъде е било, имало е проблеми, нямало е ток, топла вода, но 4 дни никъде по света го няма. И това е малко обидно както за нас като българи, но и за нас като спортисти", изрази мнението си от ситуацията Румяна Нейкова.